Postural träning

Postural Terapi kommer från USA och ordet postural kommer från amerikanskans ”posture” vilket betyder hållning. Markus Greus är grundare av optimum metoden och han har sin klinik i Mölndal. Tillsammans med Andrew Buser har de vidareutvecklat postural terapin och tagit den till Sverige. Från och med 2017 så började Markus att utbilda andra terapeuter i Sverige, vilket kommer medföra en större spridning av denna nytänkande träning/behandlingsform. I Optimum-metoden så arbetar man genom att analysera varje individs rörelsemönster och hållning. Terapeuten identifierar vilka obalanser som finns och hjälper till att återställa optimal hållning genom olika övningar anpassade efter kunden och i kombination med olika behandlingstekniker.

Syfte med Postural Träning
Det är att kunden ska bli medveten om sina obalanser och själv kunna ta ansvar över sin egen kropp. Kunden kommer lära sig vad hen ska göra och varför hen ska göra det för att själv kunna motverka/behandla skador eller smärta i framtiden.

För vem passar Postural Träning?
Alla! Otränade, Elitidrottare, Ung som gammal. Du som länge gått med skada/smärta, eller vill jobba med kroppen i förebyggande syfte.

Vad förväntas för resultat av Postural Träning?Besvärslindring/besvärsfrihet gällande besvär i fötter, knän, höfter, bäcken, ländrygg, bröstrygg, nacke/skuldror, huvud, axlar, armbågar, handleder.Stillasittande gör att våra hållningsmuskler hamnar i viloläge.
Våra kroppar pratar konstant med oss, men vi är alltför bra på att negligera detta. Idag lever många av oss i ett samhälle som är stressigt, kravfyllt och alltför stillasittande. Vi kommer allt mer ifrån den rörelse som vår kropp egentligen är byggd att utföra, där miljön som vi befinner oss i är den största boven. Vi har djupt liggande hållningsmuskulatur som som ska hålla oss uppe när vi sitter och går. Problemet med vår stillasittande livsstil leder till är att dessa muskler inte får jobba som de ska och hamnar därför i ”viloläge”. Det leder i sin tur till att vår ytliga muskulatur tar över dess funktion och orsakar överbelastning och smärta- vanligen i rygg och nacke. Vi behöver därför lära oss att återaktivera dessa muskler för att slippa värk/skador som kostar både dig och samhället mycket pengar.

Hur vi rör oss och i vilken miljö som vi befinner oss i kan förändra vår grundposition, vilket börjar redan när vi är barn. Ofta lägger vi idag ansvaret över vår egen hälsa i andras händer genom att uppsöka sjukvården/olika terapeuter osv. Vi kanske ser en akut förbättring och i bästa fall håller det över en längre tid, men sen är vi ofta på ruta ett igen. Ofta beror detta på ett alltför stort fokus på symptom och hur detta ska behandlas istället för att se till orsaken. Får du en större förståelse i varför du får ont eller drabbas av skada, ges man automatiskt en större motivation till att göra något åt det själv. Motivationen är grunden till hur du ska komma igång samt kunna hålla i din träning över tid. Jag vill genom Postural träning hjälpa dig att lära känna din egen kropp och undersöka vad som är just orsaken till dina besvär för att du sedan själv ska kunna hålla dig smärtfri.